Kategórie
 
 
 
 
 

Čokoláda na koberci

 

Narodeninové oslavy, návštevy a malé deti… Všetci to poznáme. Máme tieto situácie radi, avšak predstavujú riziko pre náš príbytok, obzvlášť pre naše krásne koberce.

 

Ak sa už predsa čosi vyleje, rozotrie alebo vysype, tieto riadky patria vám. Dnes sa zameriame na čokoládové fľaky na koberci. 

 

Pri čistení si treba uvedomiť tri základné pravidlá:

  • uistite sa, z akého materiálu je váš koberec, aby ste ho čistením nepoškodili ešte viac. Ak je z prírodných materiálov (tráva, vlna, sisal), treba použiť čistiaci prostriedok, ktorý by bol s týmto materiálom kompatibilný.

  • čas hrá v náš prospech - nenechajme čokoládu vsať do hĺbky, prípadne ak bola čokoláda tekutá, nenechajme ju vyschnúť

  • dávajme pozor na panické čistenie, kedy sa škvrna ešte viac rozmazáva a nečistí. 

 

Dve riešenia

Každá žienka domáca má svoje tipy a triky, ako odstrániť prípadné škvrny. Veď čistenie je častokrát našou dennou rutinou. My máme dva tipy na vyčistenie koberca od čokolády. Jeden je pomocou prostriedkov, ktoré zrejme má každá domácnosť, druhý je profesionálny, ale 100 percentne účinný spôsob pomocou tepovača. 

 

Najjednoduchší domáci spôsob

Rozotretú čokoládovú plnku alebo vyliatu čokoládu treba najskôr z koberca odstrániť. Vhodným pomocníkom môže byť tupý príborový nôž, ktorým opatrne v jednom smere oškrabeme čokoládovú masu tak, že ostane iba fľak na koberci. Následne celú plochu polejeme čistiacim prostriedkom, prípadne posypeme pracím práškom. Necháme pôsobiť. Potom vezmeme zubnú kefku a jemnými pohybmi vyťahujeme z koberca nečistotu. Mastnota sa uvoľňuje a postupne škvrna bledne. Papierová utierka alebo vhodná handra pomôže miesto dočistiť a dosušiť. V záverečnej fáze ňou postihnuté miesto dočisťujeme. Tento postup možno opakovať niekoľkokrát až do úplného vyčistenia. 

 

Ak je škvrna stále prítomná, prípadne už teraz vieme usúdiť, že čokoláda je na koberci zažratá, nastupuje profesionálne riešenie. 

 

Profi riešenie

Na trhu je veľká ponuka rôznych tepovačov. Spoločnosť Lenmar však vie, ktorý si vybrať a každému radi poradíme. Ak sa pasujete s tými čokoládovými škvrnami, tak najlepším pomocníkom bude tepovač Cleanfix TW 411. Je to výkonný švajčiarsky stroj na malé a stredné kobercové plochy. Do domácnosti ako uliaty. Jeho jednoduché ovládanie a vysoký výkon vás určite nesklame. Navyše je k nemu dostupné široké vybavenie, takže popri koberci sa možno rozhodnete vytepovať i sedačky, čalúnené plochy alebo tvrdé podlahy… 

 

Cena - čas - kvalita. To sú tri aspekty, ktoré zvykneme prehodnocovať. Aj teraz je na vás, či zvolíte zdĺhavejšie ale lacnejšie domáce riešenie, alebo vsadíte na kvalitu a zaručený výsledok za primeranú cenu. Veríme, že sa rozhodnete správne. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia