Kategórie
 
 
 
 
 

Ako dostať rúž z koberca?

Koberec - krásna súčasť interiéru. Priestor zpríjemní a zútulní. Obývačka vyzerá elegantnejšie, detská izba vábivejšie na hranie...

Problém nastáva, keď sa stane nehoda, ktorá koberec poznačí, priam znehodnotí. Takým prípadom je bezpochyby aj rozotretý rúž na koberci. Škvrny od rúžu na kobercoch sú zákerné v tom, že sú veľmi mastné, a preto sa ťažko čistia. Takisto im neprospieva odďaľovanie čistenia, lebo mastnota prechádza hlbšie do tkaniny koberca a je náročnejšie ju odstrániť. Pozor však na panické čistenie, ktoré škvrnu len rozširuje a zväčšuje. 

Ponúkame vám tri účinné domáce spôsoby, ako odstrániť rúž z koberca a jeden 100 percentný! Čítajte pozorne a postupujte podľa pokynov, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.

3 účinné spôsoby, ako odstrániť rúž z koberca

1. OCOT + ČISTIACI PROSTRIEDOK NA RIAD

Najúčinnejší domáci spôsob na odstránenie škvŕn rúžu z koberca. Kombinácia octu a čistiaceho prostriedku na jar je dokonalá.

Aplikácia: do misky s vodou nalejte ocot a čistiaci prostriedok. Pomocou utierky alebo jemnej handričky nanášajte tento roztok na postihnuté miesto a jemnými krúživými pohybmi sa snažte o tom, aby sa táto zmes dostala cez tkaninu koberca. Chvíľu ju nechajte pôsobiť. 

Čistenie: Po pár minútach pôsobenia škvrny začínajú blednúť. Pomocou utierky koberec začneme jemne utierať. Môžeme si na to doliať studenú vodu, ak by sme potrebovali. Po niekoľkých takýchto úkonoch bude rúž miznúť až sa stratí úplne.  

2. KOKOSOVÝ OLEJ + UTIERKA

Kokosový olej je veľmi účinný pri ľahkom rozpúšťaní mastnoty a škvŕn, ktoré sa potom môžu vyhladiť pomocou kúska látky alebo handry. Postupujte opatrne a trpezlivo.

Aplikácia: Na zafarbenú oblasť aplikujte väčšie množstvo kokosového oleja. Uistite sa, že kokosový olej nanášate rovnomerne a hĺbkovo. Pomôžte si prstami alebo starou zubnou kefkou. Kokosový olej vtierajte správne a nechajte chvíľu pôsobiť…

Čistenie: Akonáhle bude kokosový olej rovnomerne rozotretý po celej oblasti, začnite ho pomocou utierky čistiť. Utierkou akoby poklepávajte miesto s rúžom alebo pritláčajte, aby škvrny vychádzali. Treba prechádzať kúsok po kúsku. Tento spôsob si vyžaduje usilovnosť a trpezlivosť. Utierky si postupne meňte, aby ste postihnuté miesto čistili vždy čistou utierkou. 

3. PEROXID VODÍKA + STUDENÁ VODA

Peroxid vodíka sa vždy ukázal ako mimoriadne účinný, pokiaľ ide o čistenie. V podstate akékoľvek škvrny na koberci alebo na podlahe z tvrdého dreva môžu byť odstránené pomocou tohto starého spoľahlivého domáceho prostriedku. Tento proces môže chvíľu trvať, ale poskytne vám dokonalý výsledok, ak sa urobí správne. Budete potrebovať fľašu peroxidu vodíka, misku studenej vody a nejakú utierku.

Aplikácia: Začnite nalievaním alebo striekaním peroxidu vodíka na škvrny rúžu. Nalejte veľké množstvo a rovnomerne cez celú škvrnu. Uistite sa, že aplikácia je čo najbližšie k zafarbenej oblasti, pretože striekanie z oblasti by mohlo túto oblasť bieliť. Po aplikácii nechajte peroxid vodíka účinkovať.

Čistenie: Čistenie môže byť trochu zložité a môže vyžadovať nejakú prácu, ale ak sa urobí správne, môže obnoviť váš koberec do svojej bývalej slávy. Malým množstvom vody premývajte postihnuté miesto a tento proces opakujte. Pri druhom alebo treťom praní si všimnete zlepšenie, pretože peroxid vodíka ľahko odstraňuje mastnotu.

100 percentné čistenie: profi pomocníci

Ak sa vám rúž dostal príliš hlboko alebo ste čistili v panike a rozotreli škvrnu na ešte väčšiu plochu, prichádza na scénu profesionálny pomocník - tepovač. Odporúčame prenajať si skvelý, ľahko ovládateľný tepovač Cleanfix. Postup pri čistení s ním je veľmi jednoduchý: 

  1. Najskôr je najvhodnejšie vytepovať celú plochu čistou vodou. 
  2. následne je vhodné nastriekať na škvrny 250 ml odmastňovací sprej Clinex Anti-Spot 250 ml - Lenmar.sk
  3. pretepovať tepovačom miesto ešte raz, aby aj nastriekaný sprej bol odstránený, lebo z dlhodobého hľadiska by sa na tom mieste mohli škvrny začať vytvárať.  

LENMAR ponúka viaceré tepovače. Na takéto domáce čistenie je najvhodnejší Cleanfix TW 411 - odporúčaný na malé a stredné kobercové plochy. Je ľahko ovládateľný a spoľahlivý. Skvelým pomocníkom je aj Hydromist 10, 10HD & 20HD - Truvox International - Truvox International

 

Pri čistení škvŕn treba mať na pamäti, že maximálnu a stopercentnú čistotu dosiahneme častokrát len s profesionálnymi strojovými pomocníkmi. Domáce prostriedky sú dobrým pomocníkom pri drobnostiach, ale pri väčších plochách alebo náročnejších a starších škvrnách je najlepším riešením profesionálny tepovač. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia